bip logo 1

Jadłospis

 

OTO ZASADY ŻYWIENIA W NASZYM PRZEDSZKOLU

oraz

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE 

(oznaczonych cyframi w jadłospisie)

STOSUJEMY ZASADY PROGRAMU "ZDROWO JEMY,  ZDROWO ROŚNIEMY"

 

Woda niegazowana do picia dostępna przez cały dzień.

Poniedziałek 

25.02.2019

Śniadanie

Chleb orkiszowy z masłem i pomidorem, jajecznica ze szczypiorem(1,3) kawa na mleku(1,2) herbata z cytryną.

Przekąska

Pomarańcza.

Zupa, Przystawka

Zupa ogórkowa(2,6) makaron ze szpinakiem(1,2)

II danie

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną(1) sałata ze śmietaną(2) kompot wiśniowy.

Wtorek

26.02.2019

Śniadanie

Pieczywo mieszane z masłem i ogórkiem świeżym(1) kiełbaska na gorąco z musztardą(7) kakao(1,2,5) herbata miętowa.

Przekąska

Maślanka z owoców leśnych(2)

Zupa, Przystawka

Zupa pieczarkowa(2,6) sałatka z kaszy jaglanej z bananem i wiórkami kokosowymi(1,11)

II danie

Pierogi ruskie(1,2,3) surówka z kiszonej kapusty, kompot ze śliwek.

Środa

27.02.2019

Śniadanie

Kaszka kukurydziana na mleku(1,2) bułka z masłem, dżemem, serkiem jogurtowym i sałatą lodową(1,2) herbata z róży.

Przekąska

Gruszka.

Zupa, Przystawka

Zupa pomidorowa z makaronem(2,6) budyń z malinami(1,2,3,5)

II danie

Kotlet schabowy(1,3) ziemniaki, surówka z białej rzodkwi(2) kompot truskawkowy.

Czwartek

28.02.2019

Śniadanie

Pieczywo mieszane z masłem, wędliną i papryką(1) bawarka(2) herbata żurawinowa.

Przekąska

Kiwi.

Zupa, Przystawka

Barszcz ukraiński(2,6) pączek(1,2,3)

II danie

Krokiety w sosie pieczarkowym(1,2) kompot owocowy.

Piątek

01.03.2019

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku(1,2) chleb z masłem, serem żółtym i rzodkiewką (1,2) herbata owocowa.

Przekąska

Banan.

Zupa Przystawka

Zupa z kluseczkami(1,6) sałatka z jaj, ogórka, groszku zielonego i koperku(3)

II danie

Ryba pieczona w sosie greckim(4) ziemniaki, kompot z jabłek.